EDC koppeling Renault - THP Vti | Peugeot Citroën Renault Opel | JWA Autoservice Oud-Beijerland

Ga naar de inhoud
logo jwa autoservice
EDC koppelingsysteem (Renault automaat)


EDC dubbele koppelings transmissie

Wat is een dubbele koppelings transmissie? De EDC bestaat uit twee van elkaar onafhankelijke deeltransmissies (2 koppelingen tegen elkaar) die in één transmissiehuis zijn ondergebracht. Elke deeltransmissie is functioneel geconstrueerd als een handgeschakelde transmissie. Hieruit volgt dat aan elke deeltransmissie een eigen koppeling is toegewezen. Deze koppelingen kunnen, afhankelijk van het motorkoppel en de inbouwruimte, nat of droog zijn geconstrueerd. Tijdens het rijden worden alle schakelmanoeuvres automatisch geregeld. Een controller stuurt de opdrachten door naar een elektrohydraulisch of elektromechanisch actuatorsysteem. De koppelingen en schakelvorken kunnen hierdoor hun werk in een nauwkeurig bepaald tijdvenster uitvoeren. Zo is altijd één deeltransmissie bekrachtigd en met de motor verbonden. In de andere deeltransmissie wordt de volgende versnelling voorgeselecteerd, zodat deze alvast klaar staat. Tijdens het rijden worden de koppelingen nu afwisselend binnen milliseconden bediend. Voor de bestuurder betekent dit onder andere meer rijcomfort doordat de trekkracht nauwelijks merkbaar wordt onderbroken tijdens het accelereren.

Alle voordelen van een dubbelekoppelingssysteem op een rij

• Combineert het comfort van automatische transmissies met het reactiegedrag van handgeschakelde transmissies
• Vergelijkbare eigenschappen als een automatische transmissie, maar met een uitstekend rendement
• Nauwelijks waarneembare onderbreking van de trekkracht tijdens het schakelen dankzij overlappende schakelmanoeuvres
• Brandstofbesparing
• CO2-reductie

Werking EDC dubbelekoppelingstransmissie

Het dubbelekoppelingssysteem bevat 2 koppelingen, die bij stilstaande en stationair draaiende motor geopend zijn (normally open). Tijdens het rijden is er altijd één koppeling gesloten en is één deeltransmissie dus met de aandrijving verbonden. De versnelling in de andere deeltransmissie wordt al voorgeselecteerd terwijl de koppeling voor deze deeltransmissie nog geopend is. Bij een schakelmanoeuvre wordt de ene koppeling geopend en tegelijkertijd de andere koppeling gesloten. Het aandrijvingsverloop gaat nu via de van tevoren ingeschakelde versnelling. Hierdoor kan nagenoeg zonder tractieonderbreking worden gereden.

Rekeneenheid (controller)

De rekeneenheid zit op de versnellingsbak gemonteerd bij veel EDC systemen van Renault. Deze rekeneenheid is daardoor zeer gevoelig voor schokken en opwarmen/afkoelen.
Hierdoor komen er haarscheuren in de printplaat van deze rekeneenheid met allemaal storingen tot gevolg.
Deze rekeneenheden zijn niet open te maken en/of te herstellen. Vervangen is de enigste optie.
Ze zijn ook alleen bij de dealer beschikbaar. Voor ons is het ook geen probleem om ze te bestellen.
Deze rekeneenheden komen "leeg", dus zonder software binnen. Deze software kan alleen via de originele uitleesapparatuur van Renault erin gezet worden via de Renault server.
Wij kunnen dit sinds kort ook doen.

Veel voorkomende problemen

Bij dit systeem zijn er een aantal problemen bekend.
In een EDC koppeling zit meer "slip" van de koppelingsplaat dan bij een manuele versnellingsbak. Dit betekend dat zo'n EDC koppeling sneller slijt. Wij zien dat bij dit systeem de koppeling al tussen de 120.000 en 180.000 km zo erg versleten is dat de complete unit vervangen moet worden.
Kenmerken van een versleten koppeling is dat er slecht of juist niet geschakeld kan worden van de "even" versnelling of de "oneven" versnellingen. Deze hebben ieder een eigen koppelingsplaat. Als één van die koppelingsplaten versleten is kan er niet meer geschakeld worden of erger nog de auto niet in beweging krijgen (wegrijden in de éérste of achteruit versnelling.

Heeft u last van opeens diversen storingsmelding in het display met betrekking op cruise-control, ABS/ESP uitgeschakeld, motorstoringen en transmissiestoringen. Dan is in de meeste gevallen de rekeneenheid die dit veroorzaakt door een printplaat wat defect is.

Omdat beide problemen veel voorkomen rond dezelfde kilometerstand is het het verstandigst om beide onderdelen (EDC koppelingsunit en rekeneenheid) gelijktijdig te laten vervangen. Uiteraard is dit geen goedkope reparatie maar voordeliger als eerst het ene word vervangen en kort daarna het andere problemen gaat geven.

Wij hebben genoeg ervaring om deze koppelingen te vervangen of storingen te localiseren en op te lossen.
Wij werken uitsluitend via fabrieksvoorschriften en gebruiken speciaal gereedschap bij het vervangen van de onderdelen van de koppelingen.

Meer informatie?
Neem contact met ons op voor meer informatie over de EDC.

© 2023 | JWA Autoservice | Privacy | Cookiebeleid
Om u de best mogelijke website toegang te bieden, maakt deze site gebruik van cookies.
JWA Autoservice
Jan van der Heijdenstraat 20
3261 LE  Oud-Beijerland

0186 - 62 79 70
info@jwa-autoservice.nl
Volg ons ook op social media
Terug naar de inhoud